KIÁRUSÍTÁS: akár 20% kedvezmény a kiválasztott állítható magasságú asztalokra és egészségügyi székekre! Május 19-ig vagy a készlet erejéig meghosszabbítva.

6 tipp a zsírégetés beindításához

Különböző diétákat tartasz, és megpróbálod leadni a súlyfeleslegedet, de nagyon lassan vagy szinte egyáltalán nem megy? Próbáld meg először felpörgetni az anyagcserédet. Íme 6 tipp, hogyan teheted ezt meg.


Nem csak az életkor változtatja meg az anyagcserénket.

Biztosan mindannyian emlékeztek arra, hogy fiatalon szinte bármit megehettetek, és ez nem befolyásolta a testsúlyotokat. De azok az idők már elmúltak. Most már elég csak ránézni az ételre, és máris repülnek felfelé a kilók. Több dolog is befolyásolja a zsírégetést:

Az életkor - minél idősebb valaki, az égetés üteme csökken, mert csökken az úgynevezett mitokondriumok száma, amelyek a zsír energiává alakításáért felelősek. Ez különösen 50 éves kor után érezhető, amikor hormonális változások következnek be (menopauza, andropauza).

Testsúly - a súlygyarapodással a zsírégetés üteme lelassul. Ez azért van, mert az izmokat zsír váltja fel. A zsírsejt pedig nem tud energiát égetni.

Férfiak kontra nők - nyilvánvaló, hogy a férfiak testalkatuk miatt többet égetnek, mint a nők. Ráadásul a zsír más helyeken rakódik le a testen - a férfiaknak elsősorban a hasukon,  a nőknek pedig a csípőjükön, a combjukon és a fenekükön.

Rendszeres testmozgás

 

Hogyan működik a zsírégetés?

A lelassult anyagcseréről gyakran olvashatunk különböző cikkekben. Mit jelent ez? Az anyagcsere azokra a folyamatokra utal, amelyek során a szervezeted energiává alakítja a táplálékot és a folyadékot. Ez egy összetett biokémiai művelet, amely akkor is zajlik, amikor nyugalmi állapotban vagyunk. Lehet, hogy csak ülünk és tévét nézünk. A szerveinknek akkor is energiára van szükségük a működéshez: lélegeznünk kell, vér áramlik az ereinkben, és az agyunk is folyamatosan pörög.

Tehát a lelassult anyagcserét okolni a gyenge zsírégetésért nem egészen pontos. Mert ha lelassult volna, akkor mi is lelassulnánk. Az agyad és minden, ami a testedben zajlik. Ez egy furcsa gondolat. Tehát nem az anyagcserét határozzuk meg, hanem az úgynevezett bazális anyagcserét, ami azt jelenti, hogy naponta mennyi energiát használsz fel a szerveid működésének fenntartására. Ezen kívül égetés történik a testmozgás és az emésztés révén. Lehet, hogy nem úgy tűnik, de az alapanyagcsere az egy nap alatt elégetett energia kb. 60%-át emészti fel, 10% pedig az emésztéssel kapcsolatos folyamatokra használódik el.

 

Amikor a bevitel nagyobb, mint a kibocsátás

A zsírraktározás és -égetés egy jól ismert elv alapján működik: amikor az energiabevitel nagyobb, mint az energiafelhasználás, akkor zsírraktározásra kerül sor. Amikor a bevitel kevesebb, a zsír eltűnik. Mi segít még abban, hogy jobban működjön az anyagcserénk?

Kis étkezések

Naponta gyakrabban fogyassz kisebbadagokban, kiegyensúlyozott ételeket

Gondold át, hogy mit eszel, és azt is, hogy milyen gyakran. Minden étkezésnek egyenlő arányban kell tartalmaznia szénhidrátot, fehérjét és zsírt. Ne feledd, hogy a fehérje az izom építőanyaga, és minél több izmunk van, annál jobb a zsírégetés. A napi három étkezés korántsem ideális. Próbáld meg elkerülni az éhezést, és két-három óránként egyél valamit.

Ha minél gyorsabban akarsz fogyni, és ezért az éhezéssel határos szigorú diétát választod, akkor egészségügyi problémáknak teszed ki magad. A szervezetednek nem lesz elég energiája ahhoz, hogy az alapanyagcseréd helyesen működjön, elkezdheted felemészteni a saját izmaidat, és ahelyett, hogy örülnél a leadott kilóknak, mérhetetlen fizikai és szellemi fáradtsággal fogsz küzdeni.

 

Kapcsolj feljebb egy fokozatot

A zsírégetést fűszeres ételekkel is fel lehet pörgetni. És hogy mit iktass be az étrendedbe? Csípős chilit, de például kurkumát, gyömbért vagy cayenne-borsot is. Különösen a chili tartalmaz úgynevezett kapszaicint, ami a testhőmérséklet megemelkedéséért és a zsírégetésért felelős, miután elfogyasztjuk. Kutatások szerint ez a folyamat különösen a magasabb BMI-vel rendelkező embereknél zajlik, vagyis ott, ahol ez kívánatos. Ráadásul a fűszeres ételek hatására hamarabb jóllakunk, és nem eszünk annyit.

 

Testmozgás nélkül nem fog működni

Fentebb már elhangzott, hogy a zsírégetés csak akkor következik be, ha az energiafelhasználás nagyobb, mint az energiabevitel. Ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen, némi testmozgást kell beiktatnod a napi rutinodba. Mostanában sokat hallani az ún. nagy intenzitású intervallumos edzésről, vagy HIIT-ről (high intensity interval training, azaz nagy intenzitású intervallumos edzés). Ez az egyik leghatékonyabb módja a zsírégetésnek. A módszer hívei szerint akár 9-szer több zsírt égetsz el, mint egy klasszikus kardióedzéssel.

Ennek az edzésnek a lényege a maximális és alacsony terhelés váltakozása, de más edzéstípusokkal ellentétben a zsírégetésés utána is megtörténik. Ez annak köszönhető, hogy a HIIT növeli az alapanyagcserét (a megnövekedett oxigénfogyasztás miatt több órával az edzés után). Heti háromszor 30 percet ajánlott edzeni. És hogyan kell edzeni? Kiválaszthatod a tevékenységet: futás, kerékpározás, evezés vagy akár ugrókötelezés. Ezután már csak arról van szó, hogy váltogatni kell az olyan fázisokat, amikor maximális sebességgel haladsz, és alig kapsz levegőt, és a nyugodtabbakat, amikor kifújod magad.

Alvás

 

Testeden kívül ne felejtsd el időről időre az agyadat is megtornáztatni.

 

Az alvás is csodákra képes

Furcsának találod, hogy az alvásnak bármi köze van a zsírégetéshez? Pedig így van. A szakértők legalább napi hét óra minőségi alvást javasolnak. Csak így tud a szervezet kellőképpen regenerálódni, legyen szó akár a központi idegrendszerről, akár az edzés után megfeszült izmokról. Az álmatlanság viszont hormonális egyensúlyhiányt okoz, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Növeli a kortizolszintet, ami viszont csökkenti az inzulinérzékenységet. Az elégtelen regenerálódás mellett az álmatlanságban szenvedők gyakran éhségrohamokkal és az édes vagy zsíros ételek iránti sóvárgással küzdenek.

 

Kerüld a stresszes helyzeteket

A stressz rossz hatással van az emésztésünkre, és növeli a stresszhormon - a kortizol - kiválasztását, amely többek között a zsírraktározásért is felelős. Az állandó stresszben lévő szervezet a zsírraktárak felhalmozásával készül fel a nehéz időkre. Arról nem is beszélve, hogy néha hajlamosak vagyunk étellel vigasztalni magunkat, és ez különösen igaz az édességekre.

 

Igyál olyat, ami beindítja a szervezetedet

A víz elengedhetetlen a szervezet általános működéséhez, és az ivás fontosságáról már sok szó esett. A víz mellett azonban zöld teát vagy kávét is fogyaszthatsz. A kutatások szerint a koffein és a zöld teában megtalálható katechin akár 10%-kal is segít növelni a zsír oxidációját a szervezetünkben. Attól viszont óvakodjunk, hogy késő délután fogyasszuk ezeket az italokat. A koffein körülbelül 6 órán át maradhat a szervezetben. Ezután nehéz lenne elaludni, és az alvásunk rossz minőségű lehet.

 

Ne csak a súly miatt aggódj

Sportolsz, egészségesen étkezel, de a mérleg nem mutat fogyást? Ez nem jelenti azt, hogy valami baj van. Lehet, hogy éppen az ellenkezőjéről van szó. Még ha a zsír el is tűnt, lehet, hogy az izmok nőttek, és többet nyomsz. Ne stresszelj tehát, inkább vegyél a kezedbe egy mérőszalagot, és mérd meg a derékbőségedet, de a combod és más testrészedet is, és nézd meg, milyen szépen tűnnek el a centik. Ne hagyatkozz a csodákat ígérő zsírégetőkre. A valóságban csak kidobott pénzt jelententenek.

 

 

 

Szerző: Markéta Veselá

Fotó forrása:  Canva.com