Utolsó esély! Tavaszi leárazás: 20% kedvezmény az állítható magasságú asztalokra és ergonomikus székekre! Április 28-ig vagy a készlet erejéig meghosszabbítva.

A hemoroidok és az ülőmunka

Köztudott, hogy az aranyérrel kapcsolatos problémákat az ülő életmód is elősegítheti. Mi okozza őket, hogyan lehet a problémákat megelőzni és kezelni? Meg lehet előzni őket akkor is, ha naponta több órát töltünk ülve, például a számítógép előtt?

 


 

Mik a hemoroidok

Orvosi szempontból mindenkinek van aranyere. Ezek a végbélben lévő, vénákkal sűrűn átszőtt puha hátsó párnácskák, amelyek egészséges embernél hozzájárulnak a megfelelő székletürítéshez, megakadályozzák a szelek és a híg széklet távozását. Amíg nincs velük baj, nem is tudunk róluk. De mint fentebb írtuk, vénás struktúrákat tartalmaznak, és mint a test más vénái, a faluk meggyengülhet, megduzzadhat, begyulladhat és kiszakadhat. Ez pedig olyan probléma, ami negatívan hat mindennapjainkra.

 

Tünetek avagy Honnan tudjuk, hogy problémánk van a hemorroidokkal?

Az aranyér lehet belső és külső aranyér. A belső aranyér nem fáj, de vérzik. Később azonban fájdalmat érezhetünk székeléskor. A következő stádium az, hogy az aranyér székeléskor kitüremkedik a végbélből. Eleinte visszahúzódnak a helyükre, de előrehaladottabb stádiumban ez már egyre ritkábban fordul elő, és segíteni kell az ujjunkkal visszahelyezni a helyére. A külső aranyér viszket, éget és fájdalmat okozhat. Egészséges bélmozgás esetén a széklet simán áthalad a végbélen. Ha azonban a széklet kemény, vagy ha az illető hosszú ideig székrekedésben szenved, a végbél fala és a benne lévő erek károsodhatnak.  Ilyen esetekben fennáll az erek elzáródásának vagy gyulladásának veszélye, ami már komoly egészségügyi problémát jelent.

 

Belső és külső aranyér 

Az aranyér okai

Az aranyérbetegségnek számos oka van. "A leggyakoribb ok az öröklődés és a vénás betegségek előfordulása a test más részein, például a visszerek" - magyarázza Kateřina Kratochvílová gyógyszerész. "Nőknél a szülés és általában a nehéz fizikai aktivitás, legyen szó munkáról vagy nehéz súlyok emeléséről az edzőteremben. Természetesen a elégtelen mennyiségű folyadékbevitel, a rosthiányos étrend, a stressz, a dohányzás és a testmozgás hiánya is jelentősen hozzájárul a betegség kialakulásához" - tette hozzá. A szakértő szerint az ülőmunka is problémát jelent, mivel jelentősen megterheli az alsótestet, mivel növeli a vérellátását, és a súly közvetlenül a végbélre nehezedik. Elégtelen a vérkeringés az alsó végtagokban és a medence területén, ami negatív hatással van a vénákra. Ez nemcsak az irodai dolgozókat, hanem a teherautóvezetőket, a távolsági buszsofőröket és a pilótákat is veszélyezteti.

 

A hosszú ideig tartó ülőmunka

A mozgásszegény életmód az egyik kockázati tényező, ezért az ülőmunkát megfelelő testmozgással kell ellensúlyozni. Illessze be a rendszeres sétát a napi rutinjába, válasszon megfelelő sporttevékenységet (jobb, ha inkább aerob fitnesztevékenységeket végez, mint például futás, nordic walking, és különböző nyújtó, könnyű erősítő gyakorlatokat, például jógát). Ha munkaideje nagy részét ülve tölti, pl. a számítógép előtt, próbálja ki a dinamikus ülést. Ha beszerez egy állítható magasságú íróasztalt, akkor felváltva ülhet és állhat. "Ne felejtsen el inni munka közben, és félóránként emlékeztesse magát, hogy a folyadékbevitel megfelelő legyen" - tanácsolja Kateřina Kratochvílová: "Csoki helyett egyél egy almát vagy apróra vágott répát uzsonnára. Az ülőpárna is segíthet, mivel a hosszú ideig tartó ülés során tehermentesíti a végbél környékét."

 

Az aranyér megelőzése

Ha a családjában előfordult már vénás betegség, vagy akár közvetlenül aranyér, akkor ne várja meg a tünetek megjelenését, hanem összpontosítson az egészséges életmódra. Növelje a napi folyadékbevitelt, és építsen be étrendjébe több rostban gazdag élelmiszert, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket. "Az érfal erősítésére javaslom a flavonoidok, pl. hesperidin, diomisin szedését" - ad egy másik tippet a megelőzéshez Mgr. Jolana Vyhnálková.

 

 

Az aranyér kezelése

Mivel olyan terület problémájáról van szó, amelyet szégyenérzet kísér, a betegek általában átlagosan 15 hónappal az első érezhető tünetek megjelenése után keresik fel az orvost. Az látogatás leggyakoribb oka a székletben jelentkező vérzés. Ebben az esetben először kolonoszkópiával kell kizárni, hogy ez nem a rák megnyilvánulása-e. Csak ezután nézi meg a szakorvos, a proktológus a vénás betegség súlyosságát, és dönti el, hogy szükség van-e műtétre (a vénák gyulladása esetén), vagy elegendő a jelenlegi tünetek konzervatív kezelése és az életmódváltás, tehát az egészséges életmód. Amint észleli az aranyérproblémára utaló tünetek bármelyikét, igyekezzen változtatni mindennapi szokásain. Viszketés vagy égő érzés esetén alkalmazzon tölgyfakéreg kenőcsöt (ez hatékonyabb és praktikusabb, mint a tölgyfakéreg főzetben való áztatás).

A szerző: K. Mgr. Eva Suchomelová

Fotó forrása: B: Canva.com