Akció akár 20% a kiválasztott állítható magasságú asztalokra! Az akció 2023.05.31-ig vagy a készlet erejéig érvényes. ➡️ Vásárolj most

A számítógépen való munkavégzés meglepő kockázatai

Munkaidőd nagy részét a számítógép előtt töltöd? Tudod, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal kell szembenézned, amikor számítógépen dolgozol? Több is van, de szerencsére ezek megfelelő munkakörnyezettel és munkahigiéniával megelőzhetők.


Talán már észrevetted: ha sokáig dolgozol a számítógépen, fáradtság, fejfájás, merev nyak és égő szemek jelentkeznek. Ha elhanyagolod ezeket a jeleket, krónikus egészségügyi problémáknak teszed ki magad. Fontos, hogy tudd, mely testrészeid vannak leginkább veszélyeztetve, és hogy proaktívan megelőzd a problémák kialakulását. Vegyük végig tetőtől talpig:

 

1. Szem

A képernyő hosszú órákon át tartó bámulásától megterhelt szemnél kialakulhat az ún. számítógépes látás szindróma (CVS). Ez a látásromlás átmeneti állapota, amely irritációban, égő, könnyező és néha száraz szemekben nyilvánul meg. A fókuszálási képesség csökken, így az illető ilyenkor homályosan vagy duplán lát. A tünetek elmúlnak, amint az illető abbahagyja a munkát, és nem néz semmilyen monitorra vagy kijelzőre (beleértve a mobiltelefont vagy a táblagépet is). Hasonlóképpen, a szemet megterheli a monitortól való nem megfelelő távolság, amelynek legalább 40 cm-nek kell lennie, a képernyő felső széle pedig szemmagasságban legyen. A monitor megfelelő magassága változtatható, de ezt kényelmesen megteheti, ha munka közben állítható magasságú íróasztalt használ.

 

2. Nyak és váll

Az emberek leggyakrabban ülve dolgoznak, ami a gerinc ülő és álló munka, valamint a mozgás váltakozásával túlterheléséhez vezet. A nyak és a váll szenved a leginkább, mivel izmaik gyakran merevvé válnak, ha hosszú ideig természetellenes helyzetben vannak. Gyakran alakulnak ki blokkok e területen, ami krónikus problémákhoz vezethet. Ez megelőzhető az. Ha a számítógépes munka közben rendszeresen szünetet tartunk, hogy nyújtózkodjunk vagy tegyünk egy rövid sétát, már 5 perc is csodákra képes. Ideális esetben hetente legalább egyszer 1-2 órás intenzívebb testmozgást is beiktathatunk, vagy napi 30 perces élénk sétát a természetben.

 

Séta a természetben

3. Kezek

Ismered az RSI szindrómát, tehát az ismétlődő terhelések okozta sérülést? Ezt a szindrómát az apró mozdulatok állandó ismétlődése, az ülés közbeni rossz testtartás és a számítógépen végzett munka során fellépő folyamatos izomfeszülés okozza. Elsősorban a felső végtagokat érinti, és ín- és ujjak sérülésében, problémás vállmozgásban és teniszkönyökben nyilvánulhat meg. Hogyan kerülhető el? Biztosítsuk a számítógépes munka ergonómiájának következetes betartását. Válasszunk megfelelő széket és állítsuk be helyesen, könnyítsük meg a munkát állítható magasságú íróasztallal, támasszuk meg az kezünket zselés alátéttel (léteznek integrált csuklótámasszal ellátott egéralátétek is) stb.

 

4. Pszichika

A kiegyensúlyozott psziché szintén elengedhetetlen része a sikeres, hatékony és egészséget támogató munkának. Meglepő módon a számítógépen végzett, különösen az adminisztratív környezetben végzett munka is jelentősen megterheli a pszichét. Az egyik kockázat az SBS, az ún. beteg épület szindróma amely a nőket valamivel jobban érinti. Ez érzelmi instabilitást, hirtelen hangulatváltozásokat vagy hosszan tartó hangulati visszaesést eredményez, ami depresszióhoz, koncentrációs zavarokhoz és gyakori fáradtságérzéshez vezet. A szociális tényezők (munkahelyi kapcsolatok) mellett a munkakörnyezet is befolyásolható. Lehetőség szerint gyakran szellőztessünk, vagy legalább rövid időre menjünk ki sétálni a friss levegőre. A mozgás általában hozzájárul a nagyobb mentális ellenálló képességhez, és a leggyorsabb módja a mentális egyensúly helyreállításának, a koncentráció fokozásának és a hangulat javításának. Tartsunk tehát rendszeres szüneteket munka közben, és iktassunk be néhány bevált gyakorlatot: álló nyújtás, fekvőtámasz, néhány guggolás, oldalhajlítás vagy törzsünk csavarása oldalt tartott karokkal. Talán találsz más megoldást is, ami jót tesz neked, elég, ha egy kicsit hallgatsz a testedre.

 

Szerző: Eva Suchomelová

Fotó forrása: Shutterstock, Liftor.hu

Biztonság SSL tanúsítványokkal GDPR a személyes adatok védelme Amit elveszünk, azt visszaadjuk a természetnek

Hol lehet a Liftor asztalokat kipróbálni?

Segítségre van szüksége a választásban?
info@liftor.hu
+36 70 751 8967

*GARRETT et al. Call Center Productivity Over 6 Months Following a Standing Desk Intervention. IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors. 2016, 4(2-3), 188-195

**SAEIDIFARD et al. Differences of energy expenditure while sitting versus standing: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Preventive Cardiology. 2018, 25(5), 522-538.

***WARREN et al. Sedentary Behaviors Increase Risk of Cardiovascular Disease Mortality in Men. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2010, 42(5), 879-885

DIAZ et al. Patterns of Sedentary Behavior and Mortality in U.S. Middle-Aged and Older Adults. Annals of Internal Medicine. 2017, 167(7).

††CONG et al. Association of sedentary behaviour with colon and rectal cancer: a meta-analysis of observational studies. British Journal of Cancer. 2014, 110(3), 817-826. 

†††BUCKLEY et al. Standing-based office work shows encouraging signs of attenuating post-prandial glycaemic excursion. Occupational and Environmental Medicine. 2014, 71(2), 109-111.