Utolsó esély! Tavaszi leárazás: 20% kedvezmény az állítható magasságú asztalokra és ergonomikus székekre! Az akció csak április 25-ig vagy a készlet erejéig érvényes.

Dinamikus ülés: a megoldás azoknak, akik naponta órákat ülnek

A hosszú ideig tartó ülés, akár az irodában a megbeszéléseken, akár a számítógép előtt vagy az autóban ülünk, számos negatív hatással van az egészségünkre. Nemcsak a hát szenved, hanem például a belső szervek is. A mozdulatlan helyzetben való ülés befolyásolja a légzésünket, és hozzájárul a fokozott fáradtsághoz és a kondíció romlásához. De vajon mit tegyünk, ha egyszerűen muszáj ülni a munkahelyünkön? Próbáld ki az úgynevezett dinamikus ülést.


Ülés, igen, de...

Bár még a szakértők is gyakran nem értenek egyet abban, hogy vajon melyik üléspozíció a rossz, és mennyi ideig ülhetünk biztonságosan, egy dolgot biztosan kijelenthetünk. Hosszú ideig egy állandó helyzetben ülni a legrosszabb. Ha tehát legalább mérsékelni szeretnéd az ülés egészségedre gyakorolt negatív hatásait, változtasd a testhelyzeteket és az ülés típusait. Nem kell rögtön az egész tested helyzetét megváltoztatnod; néha elég, ha a súlypontodat előrébb helyezed, másképp támasztod meg a karjaidat, vagy megváltoztatod a törzs helyzetés, a vállad vagy a medencéd dőlését. A kulcsszó a változatosság. A különböző pozíciók közötti bármilyen változás mozgást jelent, és a mozgás az, ami segít megvédeni minket a mozgásszervi panaszoktól.

A dinamikusabb élmény érdekében kipróbálhatod, hogy egy nagy labdán vagy a speciális székek egyikén ülsz. A labda vagy a speciális egyensúlyozószék finom mozgása nem engedi, hogy olyan hamar beleessünk egy nem megfelelő sztereotípiába, és arra kényszeríti izmainkat, hogy még ülés közben is aktívabbak legyenek. A megfelelő méretű labda és a szék típusának kiválasztásakor azonban körültekintően kell eljárni. Ugyanilyen fontos a munkaterület megfelelő elrendezése is, hogy még öntudatlanul se hozzunk létre aszimmetriákat.

Kiegyensúlyozó szék az aktív üléshez

Mi lenne, ha állva dolgoznánk?

Ha naponta hat vagy több órát töltesz el irodában ülve, tedd fel magadnak a kérdést, hogy csak ülve tudsz-e dolgozni. Lehet, hogy soha nem gondoltál rá, de az irodai munka nagy része állva is elvégezhető. Állva is lehet írni és olvasni a számítógépen és papíron is. Mindössze egy megfelelő állítható magasságú íróasztalra van szükség.

 

Változtass a szokásaidon

Autóval jársz az ügyfelekhez? Tarts rendszeres szüneteket a találkozók között, hogy kinyújtózhass.

Szolgáltatás- és termékbemutatót tartasz az ügyfeleknek? Próbálj meg gyakran felállni. Jobban fognak látni és hallani, és a hátad is hálás lesz érte.

Rendszeresen tartasz megbeszéléseket a munkahelyeden? Változtass, és menjetek el mindannyian sétálni a legközelebbi parkba. Nemcsak a tested tehermentesíted, de a friss levegő oxigénnel tölti fel az agyadat, és lehet, hogy új ötleteitek is támadnak.

Munkaebédeken veszel részt a kollégáiddal vagy az ügyfeleiddel? Hozz magaddal egy pikniktakarót, és ebédeljetek egyszer a szabadban. Nem lesz olyan hivatalos, de jót tesz az egészségnek.

 Séta a munkanap közepén

Mozogj többet

Ha konzervatív kollégáid és főnökeid vannak, és a munkaebéd helyett egy piknik nem jöhet szóba, legalább próbálj meg magadon dolgozni. Ne ülj 45 percnél többet egyhuzamban, iktass be rövid szüneteket a napodba, amikor akár az irodában is tornázhatsz, építsd be a napodba az gyors sétát, és sportolj rendszeresen. Ha már fáj a hátad, keress fel egy gyógytornászt, és kövesd a tanácsait.

 

A szerző: Mgr. Veronika Kristková

Fotó:  Liftor.hu, Canva