Akció akár 20% a kiválasztott állítható magasságú asztalokra! Az akció 2023.05.31-ig vagy a készlet erejéig érvényes. ➡️ Vásárolj most

Dinamikus ülés: a megoldás azoknak, akik naponta órákat ülnek

A hosszú ideig tartó ülés, akár az irodában a megbeszéléseken, akár a számítógép előtt vagy az autóban ülünk, számos negatív hatással van az egészségünkre. Nemcsak a hát szenved, hanem például a belső szervek is. A mozdulatlan helyzetben való ülés befolyásolja a légzésünket, és hozzájárul a fokozott fáradtsághoz és a kondíció romlásához. De vajon mit tegyünk, ha egyszerűen muszáj ülni a munkahelyünkön? Próbáld ki az úgynevezett dinamikus ülést.


Ülés, igen, de...

Bár még a szakértők is gyakran nem értenek egyet abban, hogy vajon melyik üléspozíció a rossz, és mennyi ideig ülhetünk biztonságosan, egy dolgot biztosan kijelenthetünk. Hosszú ideig egy állandó helyzetben ülni a legrosszabb. Ha tehát legalább mérsékelni szeretnéd az ülés egészségedre gyakorolt negatív hatásait, változtasd a testhelyzeteket és az ülés típusait. Nem kell rögtön az egész tested helyzetét megváltoztatnod; néha elég, ha a súlypontodat előrébb helyezed, másképp támasztod meg a karjaidat, vagy megváltoztatod a törzs helyzetés, a vállad vagy a medencéd dőlését. A kulcsszó a változatosság. A különböző pozíciók közötti bármilyen változás mozgást jelent, és a mozgás az, ami segít megvédeni minket a mozgásszervi panaszoktól.

A dinamikusabb élmény érdekében kipróbálhatod, hogy egy nagy labdán vagy a speciális székek egyikén ülsz. A labda vagy a speciális egyensúlyozószék finom mozgása nem engedi, hogy olyan hamar beleessünk egy nem megfelelő sztereotípiába, és arra kényszeríti izmainkat, hogy még ülés közben is aktívabbak legyenek. A megfelelő méretű labda és a szék típusának kiválasztásakor azonban körültekintően kell eljárni. Ugyanilyen fontos a munkaterület megfelelő elrendezése is, hogy még öntudatlanul se hozzunk létre aszimmetriákat.

Kiegyensúlyozó szék az aktív üléshez

Mi lenne, ha állva dolgoznánk?

Ha naponta hat vagy több órát töltesz el irodában ülve, tedd fel magadnak a kérdést, hogy csak ülve tudsz-e dolgozni. Lehet, hogy soha nem gondoltál rá, de az irodai munka nagy része állva is elvégezhető. Állva is lehet írni és olvasni a számítógépen és papíron is. Mindössze egy megfelelő állítható magasságú íróasztalra van szükség.

 

Változtass a szokásaidon

Autóval jársz az ügyfelekhez? Tarts rendszeres szüneteket a találkozók között, hogy kinyújtózhass.

Szolgáltatás- és termékbemutatót tartasz az ügyfeleknek? Próbálj meg gyakran felállni. Jobban fognak látni és hallani, és a hátad is hálás lesz érte.

Rendszeresen tartasz megbeszéléseket a munkahelyeden? Változtass, és menjetek el mindannyian sétálni a legközelebbi parkba. Nemcsak a tested tehermentesíted, de a friss levegő oxigénnel tölti fel az agyadat, és lehet, hogy új ötleteitek is támadnak.

Munkaebédeken veszel részt a kollégáiddal vagy az ügyfeleiddel? Hozz magaddal egy pikniktakarót, és ebédeljetek egyszer a szabadban. Nem lesz olyan hivatalos, de jót tesz az egészségnek.

 Séta a munkanap közepén

Mozogj többet

Ha konzervatív kollégáid és főnökeid vannak, és a munkaebéd helyett egy piknik nem jöhet szóba, legalább próbálj meg magadon dolgozni. Ne ülj 45 percnél többet egyhuzamban, iktass be rövid szüneteket a napodba, amikor akár az irodában is tornázhatsz, építsd be a napodba az gyors sétát, és sportolj rendszeresen. Ha már fáj a hátad, keress fel egy gyógytornászt, és kövesd a tanácsait.

 

A szerző: Mgr. Veronika Kristková

Fotó:  Liftor.hu, Canva

Biztonság SSL tanúsítványokkal GDPR a személyes adatok védelme Amit elveszünk, azt visszaadjuk a természetnek

Hol lehet a Liftor asztalokat kipróbálni?

Segítségre van szüksége a választásban?
info@liftor.hu
+36 70 751 8967

*GARRETT et al. Call Center Productivity Over 6 Months Following a Standing Desk Intervention. IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors. 2016, 4(2-3), 188-195

**SAEIDIFARD et al. Differences of energy expenditure while sitting versus standing: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Preventive Cardiology. 2018, 25(5), 522-538.

***WARREN et al. Sedentary Behaviors Increase Risk of Cardiovascular Disease Mortality in Men. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2010, 42(5), 879-885

DIAZ et al. Patterns of Sedentary Behavior and Mortality in U.S. Middle-Aged and Older Adults. Annals of Internal Medicine. 2017, 167(7).

††CONG et al. Association of sedentary behaviour with colon and rectal cancer: a meta-analysis of observational studies. British Journal of Cancer. 2014, 110(3), 817-826. 

†††BUCKLEY et al. Standing-based office work shows encouraging signs of attenuating post-prandial glycaemic excursion. Occupational and Environmental Medicine. 2014, 71(2), 109-111.