Utolsó esély! Tavaszi leárazás: 20% kedvezmény az állítható magasságú asztalokra és ergonomikus székekre! Az akció csak április 25-ig vagy a készlet erejéig érvényes.

Állítható magasságú asztal tartozékai - Útmutató

Az állítható magasságú asztalokhoz tartozékok egész sorát vásárolhatja meg, amelyek elősegítik munkahelye ergonómiáját.

Milyen kiegészítőket válasszon és miben segítenek?


A nem megfelelő munkakörülmények és a hosszantartó rossz testhelyzet az egyik fő ok, ami krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet.

A megelőzés például többek között a mozgás és a gyakori testhelyzet változtatás, amit az állítható asztalok lehetővé tesznek. Tovább javíthatja munkahelye ergonómiáját (és saját egészségét) az alábbi elemek alkalmazásával:

 

Monitortartó

A képernyő felszerelésére és olyan magasságba és szögbe történő beállítására szolgál, ami nem terheli túl a nyaki gerincet. Ez számos egészségügyi problémával járhat, beleértve a krónikus fej- és nyakfájást.

"Munka közben a monitor felső szélének szem magasságban kell lennie, hogy a tekintet kissé lefelé irányuljon. A fejet nem szabad megdönteni,” mondja Veronika Kristková tapasztalt gyógytornász. „Az is fontos, hogy rendszeresen tartsunk szüneteket, hogy pihentessük a szemünket. Húsz perc elteltével hagyjuk abba a munkát, és összpontosítsuk a tekintetünket valami másra, ideális esetben a távolba, vagy egy távoli tárgyra. Még jobb, ha ebben a szünetben megváltoztatjuk a testhelyzetünket, példáulelsétálunk a konyhába és vissza."

Mire figyeljünk?

A monitortartónak megfelelő mechanizmussal kell rendelkeznie a monitor megfelelő rögzítéséhez. A képernyők túlnyomó többsége VESA 75 × 75 mm, ill. VESA 100 x 100 mm rögzíthetővel vannak ellátva (a műszaki adatokért lásd a monitor kézikönyvét).

Szintén fontos a tartó megfelelő vízszintes tartománya (ideális esetben -90° és +15° között). Egyes gyártók két monitorhoz való tartókat is kínálnak, ami ideális fejlesztők vagy tervezők számára.

 

 

Asztali lámpa

Az asztali lámpa megakadályozza a szem megerőltetését kedvezőtlen fényviszonyok mellett valamint éjszaka. A megfelelő szintű komfort érdekében olyan fényforrással kell a lámpát ellátni, amely nem villog (ún. klicker-free fénycső). A lámpa villogása megerőlteti a pupillákat, megzavarja a koncentrációt, gyorsan fáradtsághoz és fejfájáshoz vezet.

A  kellően alacsony termikus színezés (a fény színhőmérséklete) szintén fontos. Ennek a mennyiségnek az értékét a fényforrás által kibocsátott szín jelzi; körülbelül 1800 (sötétvörös fény) és 8000 K (éles nappali fény) között mozog. 

Mire figyeljünk?

Az esti munkához válasszunk legfeljebb 3000K színhőmérsékletű fénycsövet. Ezen érték felett a világos szín blokkolja az alváshormon, az ún. melatonin hormon termelését, és megzavarja az alvási szokásokat. Napközben az 5000K termikus színárnyalatú fény hasznos a teljesítmény növeléséhez.

Szintén előnyös, ha a lámpa közvetlenül csatlakoztatható az asztalhoz.

 

 

 

Asztali számítógéptartó

Az asztali számítógéptartó helyet szabadít fel az asztalon, és rövidebb kábelek használatát teszi lehetővé perifériákhoz (egér, billentyűzet). A tartó alulról rögzíthető az asztallapra, vagy kerekeken az asztal mellett állhat. 

Mire kell összpontosítani?

Fontos, hogy a tartó kellően robusztus legyen (ideális a tömör fémváz), és elegendő helyet biztosítson a számítógépnek.

 

 

Szőnyeg és egyéb tartozékok

A memóriahabos (poliuretán) szőnyeg segít a kemény padlón való hosszantartó állásból fakadó fáradtság és kényelmetlenség esetén, amely kiegészíti a kiváló minőségű munkacipőt (lásd alább). 

Mire figyeljünk?

Válasszon egy szőnyeget, amely:

  • csúszásmentes felülettel rendelkezik,
  • nem nyúlik ki a szélein (elbotlás és elesés veszélye áll fenn),
  • ellenáll a vegyi anyagoknak (tisztítható) és a mechanikai igénybevételnek.

Az állítható magasságú asztalok népszerű kábelrendszerezővel rendelkeznek – egy fémből vagy műanyagból készült cső, amelybe a számítógépből, monitorból, hangszóróból és egyéb eszközökből kábeleket vezethetünk. Az asztal körüli terület rendezettebb, és nem áll fenn az a  veszély, hogy megbotlik egy eltévedt kábelben. 

 

Irodai szék

Az állítható magasságú asztalok előnyének használatának alfája és omegája a rendszeres testhelyzetváltás. Sokan megfeledkezünk az ülés minőségéről, miközben az állómunka csak részben kompenzálja a rossz ülés következményeit.

Az  irodai szék kiválasztásakor szerezzen be olyan széket, amely az egyes elemek (háttámla, deréktámla és fejtámla, párna, kartámasz és székmagasság) állíthatóságát kínálják. Ideális az úgynevezett aszinkron mechanizmus. Lehetővé teszi a háttámla dőlésszögének és magasságának, valamint az ülés mélységének és magasságának egymástól függetlenül történő megváltoztatását. Ez lehetővé teszi a szék testreszabását.

Ne feledkezzünk meg a szék megfelelő teherbíró képességéről sem. A szék borításának, huzatánaklégáteresztő anyagot ajánlunk, amelyet nyáron különösen értékelni fog.

 

Minőségi munkacipő

"A minőségi munkacipő lehetővé teszi a láb megfelelő működését, és ezzel megelőzi az egyéb egészségügyi problémákat" - mondja Veronika Kristková, aki szerint a lábbeliknek a következő feltételeknek kell megfelelniük:

  • követi a láb formáját, és elegendő helyet biztosít (különösen a lábujjak területén),
  • a talp minden irányban rugalmas,
  • súlyuk a lehető legkisebb,
  • nincs sarka (ha ilyen cipőre van szüksége, válassza a lehető legkisebb és legszélesebb sarkot),
  • természetes, légáteresztő anyagból készült.

 

Minőségi monitor

A magas színhőmérséklet nemcsak a lámpák, hanem a képernyők problémája is. A megfelelő szoftver telepítésével csökkenthető a monitor színe. A legnépszerűbb ingyenes alkalmazások közé tartoznak:

  • NightLighter (NightLightal kalmazás cseh nyelven a Windows 10 operációs rendszer natív programja),
  • f.lux (automatikusan meghatározza az Ön földrajzi helyét, majd beállítja a képernyő színét az elsötétítésnek megfelelően),
  • Redshift,
  • Iris Mini.

 

Összefoglalás

  • Az állítható asztal tartozékai elősegítik az egészséges szokásokat, és megakadályozzák a krónikus hátfájás és egyéb problémák kialakulását.
  • A monitortartónak elég magasnak kell lennie, hogy ne billentse meg a fejét.
  • A lámpa fénye nem villoghat és színhőmérséklete nem haladhatja meg a 3000K-t esti munkavégzés közben.
  • Az irodai széknek minél több állítható része legyen, hogy alkalmazkodjon az Ön testéhez.
  • A minőségi munkacipő fontos az egészségügyi problémák kialakulásának megelőzésében.