KIÁRUSÍTÁS: akár 20% kedvezmény a kiválasztott állítható magasságú asztalokra és egészségügyi székekre! Május 12-ig vagy a készlet erejéig meghosszabbítva.

Mennyi időt kellene az állítható magasságú asztal mellett állni?

Folyamatosan beszélünk és írunk arról, hogy egyre több időt töltünk ülve, és az ezzel járó lehetséges egészségügyi problémákról. A megoldás az állítható magasságú asztal, ahol ülve vagy állva dolgozhat. De milyen hosszú időt hasznos állni munka közben? 


Ülés kontra állás munka közben

A munka közbeni ülésről és állásról szóló viták nagy része olyan emberektől származik, akik naponta órákat töltenek az íróasztalhoz "láncolva", és akik maguk is tapasztalják a hosszas ülés negatív hatásait. Másrészt számos olyan szakma van (pl. gyári gyártósorok mellett állók, fodrászok, eladók stb.), amelyek során hosszú ideig, néha egész nap talpon kell lenni, és ez szintén nem előnyös. Akkor mi a jobb? Állva vagy ülve dolgozni? Az igazság, ahogyan az lenni szokott, a kompromisszum.

 

Az ülés hatásai

Nem maga az ülés a probléma. Inkább az, hogy mennyi ideig ülünk egyfolytában. Hogy naponta vagy hetente mennyi időt ülünk.... és ami a legfontosabb,  a mód, ahogyan ülünk.

 

Az ülőmunkával járó problémákat súlyosbítja az általános mozgáshiány, és ez számos problémához vezethet:

 

  • A lábak nagy izmai gyengülnek, és hajlamosak a megerőltetésre és a megnyúlásra.

 

  • A combhajlító izmok megrövidülnek, ami csípőproblémákhoz vezet.

 

  • Visszerek alakulnak ki, amelyek vérrögöket és további kellemetlenségeket okozhatnak.

 

  • Az alsó hátproblémákat súlyosbítja a rossz testtartás és a "görnyedt háttal" való ülés, ami végül károsíthatja a lágyrészeket és a porckorongokat.

 

Egy ergonomikus irodai szék sokat segít, mivel enyhíti a negatív hatások egy részét. Ez azonban nem tökéletes megoldás, mivel az ülve töltött idő hatása idővel halmozódik.

 

Elektromosan állítható íróasztalt

 

Az állás hatásai

Még a hosszú ideig tartó munka közbeni állás sem veszélytelen. A túlzott állást úgy határozzák meg, mint napi 8 óránál hosszabb ideig tartó állást, sok mozgás vagy séta nélkül. Az egész napos állást igénylő foglalkozások gyakran járnak deréktáji fájdalmakkal, lábizom- és ínproblémákkal, valamint krónikus vénás problémával.

 

A hosszú vagy gyakori ülést igénylő foglalkozások esetében azonban számos előnye van az állásnak. Már néhány perces állás is egyértelmű előnyökkel jár:

 

  • A helyzetváltoztatás ellazítja a hátat és a hosszú ideig tartó ülés miatt megmerevedett izmokat.
  • Javítja a vérkeringést.
  • Elősegíti a jobb légzést.
  • Elősegíti az emésztést.
  • Javítja a termelékenységet és "felébreszti" az embert.

 

Mennyi ideig kell állni munka közben?

Mivel minden ember fiziológiája más és más, az ülés és állás pontos aránya egyénenként változik. A legtöbb foglalkozásterapeuta azt javasolja, hogy óránként körülbelül 5-15 percet álljunk, ha állítható magasságú asztalt használunk. Egy, a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az ideális arány az állás és a mozgás között, beleértve a szüneteket is, 2 óra egy 8 órás munkanapon belül. Más szakértők azt javasolják, hogy az állást, a sétát és a természetes mozgást a munkanap felére emeljük.

 

Ne feledje, hogy az "álló" időbe beletartozik a nap folyamán végzett egyéb mozgás is - a kávéautomatához vagy az ebédlőasztalhoz való kiruccanás, az iroda vagy a ház körüli séták, rövid nyújtások. Mindezek is álló mozgásnak számítanak. Egy állítható magasságú asztal nagyon megkönnyíti az ajánlott idő elérését.

 

Egy másik kérdés valószínűleg a következő lenne: Milyen gyakran álljunk fel munka közben, ha állítható magasságú asztalt használunk? Vagy: milyen gyakran kellene felállnunk és mozognunk? Mivel a gyakori helyváltoztatás biztosítja a legtöbb előnyt, a szakértők azt javasolják, hogy körülbelül 30 percenként váltogassuk az ülést és az állást.

 

Mit tegyek, hogy ne felejtsek el felállni

Ahhoz, hogy tényleg ne felejtsen el 30 percenként felállni, érdemes a telefonján beállítani egy emlékeztetőt. Egyes állítható magasságú asztal-típusoknál ez a funkció már a vezérlőbe is be van építve. Néhányan azonban feleslegesnek vagy akár zavarónak is találják ezt az értesítést. Ebben az esetben segíthet, ha a felállást, állást bizonyos tevékenységekhez, például telefonhívásokhoz vagy videohívásokhoz köti. A legjobb, ha mindig állunk, amikor csak lehet.

 

Kitartás álló helyzetben

Bármi legyen is a célod az állással kapcsolatban - például óránként 30 perc vagy napi 2 óra -, a legjobb, ha fokozatosan növeled az időt. Ha az állás kényelmetlen vagy zavaró, mindenképpen tarts szünetet, és ülj le vagy nyújtsd ki magad. Lehet, hogy hosszabb ideig tudsz állni, ha a csípő és a térdek tehermentesítése érdekében a súlyodat a lábujjaidra helyezed, a térdeidet pedig enyhén behajlítva tartod.

 

A munka közbeni állást megkönnyítő funkciók

A legfontosabb "eszköz", amely segít abban, hogy többet állj a munkahelyeden, maga az íróasztal - egy állítható magasságú íróasztal. Minél gyorsabban és könnyebben beállítható, annál valószínűbb, hogy továbbra is be fogod építeni a napi rutinodba. Ezért nagyon ajánljuk, hogy válassz egy elektromosan állítható íróasztalt, és ideális esetben olyat is, amely memóriával ellátott vezérlővel rendelkezik, így tárolhatóak a különböző íróasztal-pozíciók.

 

Nagyon gyakran állsz a munkád során? Fontold meg egy habszivacs lábpárna beszerzését is, hogy megkönnyítsd az állást. Ezeket az alátéteket úgy tervezték, hogy gyengéd és puha alátámasztást nyújtsanak a kényelmes álláshoz, megelőzve a lábfáradtságot és növelve az állásra fordított időt. Egyes párnák reflexzónákat is tartalmaznak, amelyek javítják a vérkeringést és segítenek a láb kényelmetlen érzetén.

 

Habszivacs lábpárna

Mit mondhatnék végezetül? Talán csak annyit, hogy a munkahelyi állásidő valóban nagyon egyéni. Állj addig, ameddig jól érzed magad. Az állítható magasságú asztal sokkal könnyebbé teszi az állás és az ülés ideális arányát a munkahelyen.

 

A szerző: Pavla Maříková

Fotó: Liftor.cz