Utolsó esély! Tavaszi leárazás: 20% kedvezmény az állítható magasságú asztalokra és ergonomikus székekre! Április 28-ig vagy a készlet erejéig meghosszabbítva.

Állítható magasságú asztal: 4 tipp a helyes választáshoz

Az állítható asztalok népszerűek az egyéni vállalkozók, a kisebb cégek és a vállalatok körében egyaránt. Nemhiába, hiszen a váltakozó álló - és ülőmunka fokozza a figyelmet,  enyhíti a hátfájást és egyéb betegségeket. Mielőtt azonban állítható íróasztalt vásárolna, számos tényezőt figyelembe kell venni. Ellenkező esetben az egészsége és a pénztárcája is bánja.

 


Miért érdemes állítható magasságú íróasztalt választani?

Életmódunk jelentősen megváltozott az elmúlt években. Míg őseinknek fizikailag meg kellett küzdeniük a megélhetésért - míg az 1960-as években a lakosság mintegy fele fizikai munkából élt, addig ma már nagyrészük kényelmes irodai munkát végez.

De az ülés nemcsak a munkában kísér bennünket. Szabadidőnkben is egyre többet üünk, este tévézés közben, és egyre több időt töltünk autóban és tömegközlekedési eszközökön ülve is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a felnőtt lakosság 60-85%-a élete nagy részét ülve tölti.

A legnagyobb probléma az, hogy többszázezer éves evolúció során testünk az intenzív mozgáshoz szokott. Röviden, nem volt időnk követni a technika fejlődését,sőt mi több, árt nekünk. A Medicine&Science in Sports&Exercise folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmány szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata jelentősen megnő az "átült" idővel egyenes arányban.

Az irodai széken vagy kanapén való túlzottan hosszú ideig tartó ülés egyéb negatív következményekkel is jár:

  • súlygyarapodás és elhízás
  • a mell- és vastagbélrák fokozott kockázata
  • krónikus hátfájás
  • gerincferdülés és porckorongsérv

A szakmai közvélemény felhívása (bármilyen) fokozott fizikai tevékenységre nagy általánosságban sikertelen, az emberek gyakran csak akkor foglalkoznak egészségügyi problémáikkal, ha a fájdalom miatt már nem tudnak dolgozni.

Megfelelő megelőzésként sok orvos javasolja az állítható magasságú asztalokat. A gyakori helyzetváltás (álló és ülő helyzet váltogatása) többek között erősíti a test tartását, enyhíti a krónikus hátfájást és megakadályozza azok súlyosbodását. Az állómunka segít a felesleges kalóriák elégetésében, és az állóképességre gyakorolt ​​pozitív hatása is dokumentált.

Az állítható magasságú asztalok megtalálták a helyüket az otthonokban és a munkahelyeken egyaránt. Az olyan cégek, mint a Facebook, az Apple vagy a Google is ilyen asztalokat használnak irodáikban.

De mire kell figyelnünk az állítható magasságú asztal kiválasztásakor? 

Elegendő magassági tartomány

Állva, a számítógépen végzett munka során egyenesen kell állni, (egyenes háttal és nyakkal), az alkar párhuzamos a padlóval, a könyék pedig derékszögben a padlóhoz. Ehhez azonban szükséges, hogy az asztal megfelelő magassági tartománnyal rendelkezzen.

A legtöbb gyártó 70-115 cm magas állítható íróasztalokat kínál, ami elegendő a felnőtt lakosság többségének. Az alacsonyabb felhasználóknak azonban 60 cm magas asztalokra, míg a magasabbaknak legalább 120 cm magas asztalra  van szükségük.

 

 

Liftore e-shopban kétféle állítható asztalt kínálunk: a 2 szegmensű asztallábas magassága 71 - 121 cm (teherbírása max. 70 kg), a 3 szegmensű asztallábak 58 - 123 cm közötti tartományt kínálnak (max. 120 kg teherbírás). 

Kb. 3 cm (az asztallap és a vezető profilok vastagsága) hozzá kell adni a végső magassághoz.

 

Elektromos vagy mechanikus meghajtás?

Az állítható magasságú asztalok kétféle meghajtóval kaphatók:

  • mechanikus meghajtás – forgó karral lehet az asztallapot le- illetve felemelni.
  • Elektromos meghajtás – motor segítségével változtatja a magasságot.

A mechanikus meghajtás ugyan olcsóbb, de lényegesen nehezebb az asztallap felemelése – a helyzetváltoztatás több percet vehet igénybe. Az elektromos meghajtással a magasság változtatása másodpercek kérdése.

Az elektromosan állítható asztal vagy a nyíllal jelölt gombok nyomva tartásával vezérelhető, vagy elmenthetőek az egyes magasságok a memóriaegységben. Ennek két előnye van: a gomb megnyomása után az asztal automatikusan a megadott pozícióba kerül, és nem kell minden pozícióváltáskor az asztallap magasságát manuálisan beállítani.

Riasztás is beállítható a vezérlőegységen, amely rendszeres időközönként hangjelzéssel figyelmeztet, hogy ideje változtatni a testhelyzetet.

Ezenkívül a minőségi állítható asztalok villanymotorjai ha az asztal felett (pl. polcot) vagy az asztal alatt (pl. széket)  akadályt észlelnek, megállnak. Ütközésgátló rendszerüknek köszönhetően nem áll fenn az asztal felborulásának vagy anyagi károk keletkezésének veszélye.

Az asztallap méretei és az asztal terhelhetősége

A hagyományos irodai asztalokhoz képest az állítható asztal lapja nagyobb, a legkisebb munkafelület mérete jellemzően 120 x 60 cm. Vegye figyelembe az asztallap méreteit, amikor eldönti, hova szeretné helyezni az asztalt. Elektromos meghajtású asztalok esetén a konnektornak ésszerű hatótávolságán belül kell lennie (ha nem szeretne hosszabbító kábelt használni).

Az asztallap nagyobb mérete feltétele a magasabb teherbírásnak, ami akár 120 kg is lehet. Ez különösen a műhelyekben hasznos, ahol az állítható magasságú asztalok egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy több tíz kilogramm súlyt lehet az asztalra helyezni. Az állítható asztal sokoldalú felhasználásra alkalmas a műhelyben, pl. nehezebb feladatok elvégzésére - állóhelyzetben, valamint aprólékos, precíz munkára - ülőhelyzetben.

A a nagyméretű lapú atsztalok sikeresen alkalmazhatóak például háziorvosi rendelőkben is. 

További tartozékok

Az állítható magasságú asztal lehetőségeit – és egészségügyi előnyeit – az asztalokkal együtt megvásárolható kiegészítők is bővítik. A kedvencek közé tartoznak:

  • Monitortartó –a monitor felszerelésére szolgál olyan magasságban és szögben, hogy ne terhelje meg a nyaki gerincet. Egyes gyártók két monitorhoz is kínálnak tartót (ideális például a fejlesztők, tervezők számára).
  • Asztali lámpa – megakadályozza a szem megerőltetését éjszaka és nem megfelelő fényviszonyok között. Az asztalhoz való közvetlen csatlakozásnak köszönhetően nem kell aggódnia a kábel miatt.
  • Asztali számítógéptartó – lehetővé teszi, hogy több hely szabaduljon fel az asztalon, valamint a számítógép leesését is megakadályozza.

Olvassa el részletes információinkat az állítható asztalok tartozékairól szóló cikkben.

Árképzés és panaszkezelés

Amikor azonos minőségű termékeket hasonlítunk össze, figyelembe vesszük az árat. csúcsminőségű, állítható magasságú asztal ára megtérül, különösen akkor, ha több darabot tervez vásárolni – például irodába vagy raktárba.

Természetesen egy minőségi eladónak ingyenes kiszállítást átvételét követő 30 napon belüli áruvisszaküldés.

 

Összefoglaló

  • Az állítható magasságú íróasztal számos civilizációs betegség megelőzésére szolgál, és segíti az eredményesebb munkavégzést.
  • A megfelelő magasság tartomány fontos az állítható magasságú asztal kiválasztásakor, különösen, ha 155 cm-nél alacsonyabb vagy 190 cm-nél magasabb termetű a felhasználó.
  • Az elektromos meghajtás sok munkát takarít meg helyzetváltáskor. A fejlettebb modellek memóriával vannak ellátva, így több pozíciót is képesek megjegyezni.
  • Az állítható magasságú asztal kiválasztásakor fontos szerepe van a kedvező reklamációs feltételeknek is.