KIÁRUSÍTÁS: akár 20% kedvezmény a kiválasztott állítható magasságú asztalokra és egészségügyi székekre! Május 19-ig vagy a készlet erejéig meghosszabbítva.

Milyen méretekkel kell rendelkeznie egy irodai íróasztalnak: magasság, szélesség és hossz

Nem csak a puszta számokról van szó a mérőszalagon. Ezek a paraméterek nemcsak a kényelemre, hanem az egészségre, a termelékenységre és arra is hatással lehetnek, hogy összességében mennyire jól dolgozik. Nézzük meg, milyen méretek fontosak a megfelelő üléshez és munkavégzéshez.

Kétszer mérj, egyszer vágj - vagyis vásárolj

Talán azt gondolja, hogy manapság nagyon elfoglaltak vagyunk, túl sok mindennel kell foglalkozni, így csak besétál egy bútorboltba, és kiválasztja az első asztalt, amelyik megtetszik. De ha a lehető legtöbbet szeretne tenni a testéért és az elméjéért, álljon meg egy pillanatra. Íme két nyomós ok, amiért érdemes időt szánni az asztal és annak méreteinek kiválasztására:

1. Elősegíti a helyes testtartást

Ha naponta több órát tölt az íróasztalnál, és alábecsüli annak ergonómiai beállításait, hamarosan egészségügyi problémák alakulhatnak ki. Ezek főként az egyes ízületek ülés vagy állás közbeni szögbeállításából adódnak.

Tippünk: "A rosszul beállított munkakörnyezet okozta egészségügyi problémák testünk közepétől az alsó és felső végtagokig terjednek. A leggyakoribbak a merev vagy fájó vállak, a könyök és az alkarok izomhúzódása vagy a kéztőalagút-szindróma kialakulása. Ha közelebbről megnézzük az alsó végtagokat, akkor a csípő- és térdízületekben fellépő fájdalomtól és mozgáskorlátozottságtól, illetve a vádli és a boka gyakori görcseitől vagy duzzanataitól is szenvedhetünk," mondja Mgr. Gabriela Pelánová fizioterapeuta.

2. A megfelelően strukturált munkaterület növeli a termelékenységünket

Az íróasztalnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy minden munkaeszköze elférjen rajta, és illeszkedjen a szoba többi részéhez. Egyszerűen fogalmazva, arról van szó, hogy kényelmesen érezzük magunkat az asztalunknál. Az íróasztal rendezettsége külön kérdés. Azt mondják, hogy ha az íróasztalod rendezett, a fejed is rendezettebb lesz, és a munka is gördülékenyebben megy. De ahhoz, hogy ez így legyen, elsősorban elég nagy munkaterülettel kell rendelkeznie.

Mekkora legyen az íróasztal?

Az íróasztal szabványmérete egy ember átlag magasságához (173 cm) igazodik, azaz 160 cm hosszú, 80 cm széles és 72 cm magas. De vajon egy ilyen íróasztal megfelel-e Önnek? Mielőtt válaszolna, gondolja át az alábbi pontokat, amelyek segítenek az íróasztal kiválasztásában:

 • Mennyi ideig fogja naponta az asztalnt használni? Ha napi hat óránál többet ül, akkor a munkafelület és az asztal magasságának minden centimétere számít. Az ülésigény a foglalkozástól és az íróasztal helyétől (iroda, műhely, étkező stb.) függően is változik.

• Válasszon a testalkat és az életkor szerint is. Ebben az esetben nemcsak az említett magasság a fontos, hanem a test robusztussága is. A gyermekek esetében vegye figyelembe, hogy felnőnek, és az asztalnak együtt kell nőnie velük.

• Mi lesz az asztalon? Számítógépen dolgozik egy vagy két monitorral? Más tárgyakat, mappákat, könyveket tesz az asztalra, vagy manuális munkára használja? Úgy alakítsa ki a felületet, hogy legyen elég hely a manipuláláshoz stb. is.

• Mekkora hely áll rendelkezésére? A választáskor vegye figyelembe, hogy mekkora helyre szeretné az íróasztalt elhelyezni. Vagyis nem csak azt, hogy stílusában, hanem mindenekelőtt méretben illeszkedjen oda. A választást külső tényezők is korlátozhatják.

Az egyes paraméterekre összpontosítva: magasság, szélesség, asztal hossza

Most álljunk meg az egyes méretnél. Mik a szabványosított számok?

Az asztal hossza. Ha például csak egy laptopra van szüksége a munkához, akkor egy 120 centiméter hosszú asztalon kényelmesen elfér. Ha azonban több monitorra, könyvekre vagy egyéb eszközökre is szüksége van, válasszon 160-180 centiméter hosszú íróasztalt. Mindig kényelmesen és nyugodtan kell éreznie magát.

Asztal szélessége/mélysége. Ez is attól függ, hogy mit szeretnénk rajta tartani. Ne feledje, hogy a számítógép képernyője és a szeme közötti ajánlott távolság 45 cm. A szabványos szélesség 60-80 centiméter, ami elegendő lesz a kisebb képernyők, például a 17 hüvelykes monitorok számára. Ha azonban egynél több monitort használ, a 100 centiméteres szélesség kényelmesebb, és minimalizálja a fej és a nyak mozgását. A csuklóját és alkarját is kényelmesen meg kell tudnia támasztani az asztalon.

Az asztal magassága. A fenti paraméterek szabványosak, de ebben az esetben a legnagyobb szerepet a használó fizikai adottságai játsszák. Fontos, hogy az íróasztal lehetővé tegye az ergonomikus ülést, az alkarnak körülbelül 90 fokos szögben kell elhelyezkednie gépelés közben. Ha nem érzi jól magát a hagyományos íróasztaloknál, akkor az ideális megoldás az állítható magasságú asztal, amely minden testalkathoz alkalmazkodik.

Amikor egy nem elég: az állítható asztal megoldja a problémákat

Ha már kiválasztott egy íróasztalt, a legtöbb esetben a méretek adottak. De mi a helyzet akkor, ha egy olyan irodába szerez be íróasztalt, ahol a személyzet váltakozik? Vagy ha néha állva szeretne dolgozni, mert így jobban tud gondolkodni? Az állítható magasságú íróasztalok segíthetnek megoldani ezt a problémát. Mik az előnyei? Az íróasztal felülete többnyire hasonló marad, de a magassága állítható, akár a testalkatához, akár ahhoz, hogy ülve vagy állva dolgozik. Az állítható íróasztal további előnye, hogy "megjegyzi" a beprogramozott magasságokat. Így nem kell minden alkalommal bonyolult beállításokat végeznie, amikor megváltoztatja az íróasztal helyzetét. Van hátránya az állítható íróasztalnak? A hagyományos fix íróasztalokhoz képest az egyetlen, hogy a beszerzési ár általában valamivel magasabb. De ez egy olyan beruházás az egészségébe, amely hamarosan megtérül.

Érdekes tippek az íróasztal elrendezéséhez

Úgy tűnik, mintha a munkaállomás elrendezése egy komplett tudomány lenne, de sokszor csak a józan ésszel kell hozzáállni. Az íróasztal méretein kívül még milyen dolgokat jó szem előtt tartani?

Gondoljon az asztallap anyagára is

Ne csak a helyigényt tartsa szem előtt, hanem egyszerűen aszerint válassza ki az asztallapot, hogy Önnek mi kényelmes. Manapság az állítható magasságú asztalok tömörfa, bambusz vagy klasszikus asztallapokkal kaphatók, különböző dekorokkal és motívumokkal.

Üljön helyesen!

Tudja, mi a legfontosabb a helyes üléshez? Hogy tisztában legyen a testhelyzetével, és rendszeresen korrigálja azt. Mgr. Gabriela Pelánová fizioterapeuta szerint: "A lábak talajjal való érintkezésével kezdődik, végigmegy az egész testünkön és végtagjainkon, és a nyaki gerincoszlop igazításával, a fej helyzetével vagy az állkapocsízületek helyes működésével végződik."

Milyen messze legyen a számítógép képernyője?

Optimális esetben 45 cm távolságban. Általában azonban nem ülünk mérőszalaggal az asztalunknál. Hogyan képzeljük el ezt a távolságot? A monitornak körülbelül a karunk hosszában kell lennie. Amikor kinyújtja a kezét, megérinti a képernyőt. A monitor felső széle legyen szemmagasságban vagy valamivel lejjebb. Így nem billentjük meg a fejünket, és nem terheljük meg feleslegesen a nyakunkat.

Gondoljon a világításra is

Az asztalhoz mindig tartozik egy lámpa vagy más fényforrás. Itt is körültekintően válasszon, és szükség esetén kérjen tanácsot szakértőtől. Még ha első pillantásra nem is tűnik úgy, a fény nagy hatással van a termelékenységünkre és a fáradtságra. "Az egyes ízületek szöghelyzetén kívül, amely jelentősen befolyásolja az imént említett egészségügyi problémák kialakulását, azt is fontos figyelembe venni, hogy a fizikai funkciókat és az általános testtartást befolyásolja például a helyiség hőmérséklete és levegőjének minősége vagy a fény minősége és színe," teszi hozzá Mgr. Gabriela Pelánová fizioterapeuta.